11.02.2020

Izumitelj mora biti človek, ne umetna inteligenca

EPU zavrgel patentni prijavi

Evropski patentni urad (EPU) je objavil svojo odločitev, v kateri je navedel razloge za svojo nedavno zavrženje dveh evropskih patentnih prijav, pri katerih je bil kot izumitelj naveden stroj, češ da ne izpolnjujeta zahteve Evropske patentne konvencije (EPC), da mora biti izumitelj človek in ne stroj.

V obeh prijavah je kot izumitelj imenovan stroj "DABUS", ki je opisan kot "vrsta povezovalne umetne inteligence". Prijavitelj je izjavil, da je pravico do evropskega patenta pridobil od izumitelja, kot njegov pravni naslednik, zato so nanj kot lastniku stroja prenesene vse pravice intelektualne lastnine, ki jih je ustvaril imenovani stroj.

EPU je v svojih odločitvah ocenil, da razlaga pravnega okvira evropskega patentnega sistema vodi do zaključka, da mora biti izumitelj, naveden v evropskem patentu, fizična oseba. Imenovanje izumitelja je obvezno tudi zaradi vrste pravnih posledic, zlasti za zagotovitev, da je imenovani izumitelj legitimen in da lahko uživa pravice, povezane s tem statusom.

Prijavitelj se lahko na odločitev o zavrženju obeh patentnih prijav pritoži.

Več (v angleškem jeziku) je na tej in tej povezavi.

september (3)  avgust (10)  julij (11)  junij (13)  maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)