17.01.2020

Intelektualna lastnina in umetna inteligenca

WIPO vabi k javni razpravi

Umetna inteligenca se je pojavila kot tehnologija splošnega pomena s široko uporabo v celotnem gospodarstvu in družbi. V prihodnosti bo vse pomembneje vplivala na ustvarjanje, proizvodnjo in distribucijo gospodarskih ter in kulturnih dobrin in storitev. Umetna inteligenca se na različnih točkah srečuje s pravicami intelektualne lastnine, ki spodbujajo inovacije in ustvarjalnost.

Svetovna organizacija za intelektualno lastnino (WIPO) širi razpravo o umetni inteligenci v povezavi z intelektualno lastnino, čemur se posveča že nekaj let. WIPO je v času zasedanja skupščin septembra 2019 organiziral "Pogovor o intelektualni lastnini in umetni inteligenci" in k razpravi povabil javnost. Države članice in predstavniki gospodarstva, raziskovalnih in nevladnih organizacij so obravnavali tri sklope - umetna inteligenca in upravljanje intelektualne lastnine, strategija umetne inteligence in intelektualna lastnina ter politika intelektualne lastnine.

WIPO želi z odprtim javnim pozivom sestaviti seznam vprašanj v zvezi z vplivom umetne inteligence na politiko intelektualne lastnine, ki bi lahko bila osnova za prihodnje strukturirane razprave, zato države članice in vse druge zainteresirane stranke vabi, da predložijo pripombe in predloge k osnutku dokumenta. Dobrodošli so komentarji o katerem koli vidiku sistema intelektualne lastnine, na katerega ima umetna inteligenca vpliv.

WIPO vabi k sodelovanju v javni razpravi do vključno 14. februarja 2020.

Več na strani WIPO

februar (6)  januar (7)