29.04.2020

Donosna pandemija

Kriminalci izkoriščajo krizo Covid-19

Europol je objavil poročilo o zlorabah kriminalcev v času pandemije koronavirusa (Covid-19). Poročilo temelji na informacijah, ki jih Europol 24 ur dnevno prejema od držav članic EU.

Gre za globalno pandemijo tveganja za kibernetsko varnost zaradi izvajanja napadov socialnega inženiringa na posameznike in podjetja - lažno pošiljanje e-poštnih sporočil, vsiljeno elektronsko pošto, lažne kampanje, ki širijo zlonamerno programsko opremo prek povezav in priponk.

Kriminalci so hitro izkoristili širjenje virusa za zlorabljanje dobrin, po katerih vlada visoko povpraševanje. Distribucija ponarejenega blaga je bila ključno področje kriminalne dejavnosti v povezavi s pandemijo in sicer prodaja ponarejenih zdravstvenih in sanitarnih izdelkov, osebne zaščitne opreme ter ponarejenih farmacevtskih izdelkov. Trgovanje je potekalo po različnih kanalih, ne le po spletu. Ponarejeni testi za osebno »korona« testiranje so še posebej zaskrbljujoči z vidika javnega zdravja.

Oblasti po vsem svetu so zasegle ponarejene kirurške maske, nedovoljena protivirusna zdravila, vitamin C, ki naj bi izboljšal imunost, prehranske dodatke, protibolečinske preparate, komplete za samotestiranje na HIV in teste za spremljanje ravni krvnega sladkorja.

Opravljenih je bilo 121 aretacij, zaseženih za 13 milijonov evrov nevarnih farmacevtskih izdelkov, pregledanih 326 00 paketov, od tega jih je bilo 48 000 zaseženih. Odstranjenih je bilo 2 500 povezav (spletne strani, socialni mediji, oglasi) ter razbitih 37 organiziranih kriminalnih združb.

Več (v angleškem jeziku) je na tej povezavi.

maj (11)  april (15)  marec (16)  februar (6)  januar (7)